2014-10-20

De nominerade till Augustpriset!

Från vänster Ida Börjel, Anna Charlotta Gunnarsson, Steve Sem-Sandberg, Tina Thunander, Sara Stridsberg, Lyra Ekström Lindbäck, Carl-Michael Edenborg, Lars Lerin, Kristina Sandberg, Eva Staaf, Malin Axelsson, Anders Rydell, Klara Persson, Joar Tiberg, Sara Lundberg, Jakob Wegelius, Eva Lindström, Håkan Håkansson. Foto: Sören Andersson.

Vilken presskonferens! Vilken sal! Vilken god mat! Men framförallt - vilka intressanta böcker som blivit nominerade!

Jag hade en otroligt mysig stund, minglade lite med förläggare och författarna, samt så träffade jag Mattias Hallberg där som är ordförande för Sveriges Elevkårer. Alltid lika kul!

Som alltid är jag extra förtjust i Lilla Augustpriset. Det priset öppnar så många nya dörrar för ungdomar runt om i landet. T.ex. så är vinnaren av Lilla Augustpriset 2008 nominerad i år igen fast i det stora priset. Hur coolt är inte det? Det visar verkligen hur långt hon kommit.

Jag har tyvärr inte läst någon utav böckerna innan, men jag kommer garanterat att ha läst majoriteten utav dem inför galan, så kommer jag dela med mig utav mina tankar här. Juryns motivering var något oerhört lockande, böcker som verkligen vem som helst skulle kunna njuta utav, och man vill bara sätta sig i ett mysigt kafé direkt med alla de 18 böckerna samt de 6 texterna.

Jag hade gärna sett fler ungdomsböcker i barn-och ungdomskategorin. 5/6 utav böckerna var bilderböcker. Jag hoppas på fler nästa år.

Glöm inte bort att du kan läsa de nominerade texterna till Lilla Augustpriset online, samt att du kan rösta på din favorit. I denna kategori avgör folket! Du hittar dem HÄR



Här kommer i alla fall de nominerade böckerna och texterna:

Nominerade texter till Lilla Augustpriset

När två blir mer än en, Frida Alexandersson, Västerås
När två blir mer än en växlar scenariot mellan främmande land och hemmaplan, nu och då, liv och död. Denna känslomättade och kärleksfulla du-berättelse ger läsaren både närvarokänsla och förståelse för vad stark alienation och frändskap kan innebära. Med god gestaltning och litterär stringens berättas en historia som berör och visar att när en dörr väl öppnats går den kanske aldrig att stänga helt igen.

Orangeriet, Matilde Villegas Bengtsson, Malmö 
Orangeriet skildras ett gripande nedslag i Uno och hans ensamstående pappas liv. Inuti Uno pågår känslan av att hans kropp inte är hans egen, att han borde ha en flickas kropp. Han drivs mellan den hans vänner tror att han är och den han vill vara. En lågmäld och samtidigt gåshudsladdad berättelse som tar plats under orangeriets tomatplantor, i den bortgångna moderns garderob och på en fest där Unos identitet avslöjas. Som läsare vill man bara fortsätta följa Uno i kampen för att vara sig själv.

Saker jag inte gör: mjölkar kor, Louise Brahce, Stockholm
Novellen Saker jag inte gör: mjölkar kor är byggd som en snyggt formulerad prosadikt där läsaren får ett intressant axplock ur författarens själsliv och inre jag. Här bjuds det på fint språk och spännande slutsatser, till exempel om jultomten, enhörningar, krokusar, kor och rödhåriga personer. En modig och insiktsfull text med skarp blick för detaljer.

Badrummet, Annina Claesson, Göteborg
I ett badrum står en ung kvinna och försöker skrubba bort en rödvinsfläck. Utanför pågår hennes pappas begravning. Novellen Badrummet är en skickligt uppbyggd berättelse som spelas upp baklänges, där varje återblick är en pusselbit i historien om en familj som fallit isär. Med sina målande ordsammansättningar och ett omsorgsfullt språk ärBadrummet en novell som drabbar läsaren. 

Nangijala, Nangilima, Ludvika, Aron Ekelin, Nättraby
Vägen till kärleken kan vara både oförutsägbar och snårig. I novellen Nangijala, Nangilima, Ludvika skildras på ett trovärdigt sätt och med en rapp dialog vardagen på en monoton och trist arbetsplats där frustration är en ständig följeslagare. Men även i en miljö präglad av karg realism kan ett icke fysiskt möte med en annan människa resultera i att allt det grå får en ljusare nyans. 

Medresenärer, Amanda Forsman-Sundell, Saltsjö-Boo
I novellen Medresenärer möter Anja Mollgan en vinternatt när såväl pengar som reskassa är slut. Ett gripande nästan drömlikt möte tar sin början. Vid världens ände blinkar Nackamasterna i bakgrunden och Mollgan hjälper Anja att komma på varför livet är vackert. Med ömhet skildras mötet mellan någon som förlorat och någon som egentligen aldrig haft något. Läsaren lämnas rörd och hoppfull.


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok

Jag blir en bubbla som blir ett monster som blir ett barn, Malin Axelsson, Klara Persson, Urax 
Innan vi föddes var det nästan som att vara död. Och där fanns ingen tårta. I denna experimentella bilderbok kan allt hända: i textens ”vi” ryms minst två ”jag”, och tillsammans leker de fram en barnets skapelseberättelse. Malin Axelssons poetiska och expressiva text visar möjligheterna i att uppfinna sin egen värld, där ljud blir till, där man kan bli en tant, en kanin eller, ja, en tårta. Förvandlingarna tar form mot härligt pastelliga fonder i Klara Perssons naivistiska och fantasifulla bilder.

Nu leker vi den fula ankungen, Barbro Lindgren, Eva Lindström, Rabén & Sjögren
I barnens lek är allt möjligt. När Barbro Lindgren låter barn leka fram H. C. Andersens fula ankunge händer något. Den humoristiska, barnnära dialogen omskapar hela sagan. Sensmoralen förändras. Svanungen förvandlas, går från utstött till unik, men på nya villkor. Den gråtufsiga svanungens sköra uppenbarelse står ut i såväl myllret av ankbarn som på uppslag med stora, rena färgfält i dämpad färgskala. Eva Lindström fångar till fulländning den lilla fågelns utsatthet. Men också dess inre växande.

Vi är vänner, Eva Lindström, Alfabeta bokförlag
En sommardag går Lilly ut i skogen och träffar Haren och Kopparormen. De tre vännerna gör just ingenting men lyckas ändå fylla en hel bilderbok med humoristiska vändningar, märkliga middagsbjudningar, sökande, oro och längtan. Som så ofta hos Eva Lindström vilar en behaglig osäkerhet över sakernas tillstånd. Naturen är obestämbar, bilddjupet upplöst, gemenskapen flyktig. Vi befinner oss i en värld full av gåtfullhet och mystik, en värld som öppnar sig mot sagan och drömmen.

Tilly som trodde att…, Eva Staaf, Emma Adbåge, Rabén & Sjögren
Varför har vissa ingen mat i kylskåpet, inga vinterskor när det är kalltkallt? Varför är vissa ledsna och andra aldrig hemma? I mötet med grannar, vänner och en hemlös tiggare reflekterar Tilly kring sin omgivning. Eva Staafs inlevande och eftertänksamma text låter Tilly och kompisen Tage lyfta blicken mot det samhälle som omger dem. Det blir en berättelse om klass och kultur, ömsint gestaltad av Emma Adbåge. Bildernas detaljer är minutiöst inprickade. Minsta sked ligger och bara syns.

Vi springer, Joar Tiberg, Sara Lundberg, Rabén & Sjögren
Två barn springer. De springer över berg och genom städer. Passerar Grönland och Grötland, Villa Villerkulla och Mumindalen. Bort från vardagen och trapphuset där hemma, ut i världen. Frihet och rörelse står i centrum i denna bilderbok, men här finns också ett mörkt och ödsligt stråk. Joar Tibergs poetiska text drivs av associationer och lekfullhet, Sara Lundbergs bilder av framåtrörelse och en ström av färgaccenter som framhäver det lustfyllda. Detta är en hyllning till glädjen i att finnas till.

Mördarens apa, Jakob Wegelius, Bonnier Carlsen
Legenden om Sally Jones har fått sin fortsättning, nedskriven av gorillan Sally själv. Hennes vän Chiefen blir oskyldigt anklagad för ett mord och Sally måste rentvå hans namn. Det tar henne ut på ett svindlande äventyr, återgivet så levande att dofterna från Lissabons gränder och skummet från stormiga sjöresor stiger upp ur pappret. Jakob Wegelius berättarglädje ackompanjeras av detaljrika och tidstypiska porträtt och vinjetter i svartvitt. Välkommen in i en helt annan värld!


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok

Ma, Ida Börjel, Albert Bonniers förlag
Som barnet allsmäktigt leker fram sin skapelse alstras en värld i Ida Börjels långdikt Ma. En ABC-bok som både summerar ett förflutet och blickar framåt.
Bit för bit, bokstav för bokstav, bjuder Börjel härbärgen åt historiens smärta, åt vårt samlade minne av splittring, gränspasseringar och skuld, åt hemlösa språkfraser. En tröst i bokstäver som omfamnar varandra: det moderliga M och barnet X – den okända storheten. Ett konsekvent projekt på engagemangets lyriska språk.

Alkemistens dotter, Carl-Michael Edenborg, Natur & Kultur
Alkemistens dotter är en gyllene roman om kärlek och död i skarven mellan ett upplyst 1700-tal och ett romantiskt 1800-tal. Den unga Rebis är utvald att finna De vises sten och lösa alkemins gåta. Målet är att förinta världen.
Carl-Michael Edenborg har gett fantasin fria händer och skrivit en väl underbyggd och lustfyllt detaljrik roman doppad i upplivad ockultism.
Läsaren tar parti för undergången och håller sina tummar för att romanen ska sluta inte med en snyftning utan med en smäll.

Ett så starkt ljus, Lyra Ekström Lindbäck, Modernista
Sara lever här och nu i 2010-talets Sverige. Ändå är Ett så starkt ljus en berättelse vars rötter sträcker sig långt ned i den litterära myllan och där Tintomaras skratt ekar mellan fasaderna.  Boken blir en kärleksförklaring till en stad där ett suveränt jag smeker fram Stockholm i centralperspektiv. En generationsroman om kärleken och sökandet efter den. Lyra Ekström-Lindbäck skriver med säker penna, stark närvaro och ett språk präglat av snöljus längtan.

Liv till varje pris, Kristina Sandberg, Norstedts
Vissa livsresor förblir osynliga. Romanen Liv till varje pris är sista delen i en trilogi där varje del utgör ett eget helt. Med sitt epos om hemmafrun Maj visar Kristina Sandberg att inom en örnsköldsviksvånings väggar kan rymmas en hel odyssé. Med distans och empati skildras ett skört och sårigt familjeliv i välfärdsstaten. Noggrant registreras matoset, tvättångorna, havsbrisens farliga sälta. Vi står bredvid Maj i köket med livets stora frågor och vad kan hon hitta på åt dem till middag?

De utvalda, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers förlag
I romanen De utvalda konfronterar Steve Sem-Sandberg oss med övergrepp och medlöperi i det förflutna. Här skildras verksamheten under nazisttiden på barnkliniken Spiegelgrund i Wien. På en stabil dokumentär grund bygger han en berättelse om vetenskapens vilja att kuva människan, en mörk impuls som varken börjar eller slutar där.
På en smärtsamt vacker och precis prosa lyckas Sem-Sandberg med personlig humanism och återhållen vrede blottlägga ondskans anatomi. Samtidigt ger han läsaren medvetenhet och styrka att göra motstånd.

Beckomberga. Ode till min familj, Sara Stridsberg, Albert Bonniers förlag
I romanen om mentalsjukhuset Beckomberga fortsätter Sara Stridsberg sin utforskning av utanförskap och normalitet. Genom att personliga minnen korsbefruktas med historiska skeenden blir texten en fristad för de svaga. Här tydliggörs människolivets yttre murar och inre berg- och dalbana. Romanen är också en berättelse om det goda samhällets tvångsvälde. På magnifikt svävande prosa skildrar Stridsberg människorna på och runt Beckomberga i en sång om förlorade paradis.
Nominerade till Årets svenska fackbok

Popmusik rimmar på politik, Anna Charlotta Gunnarsson, Atlas
Att popmusik kan vara eldfängd och kontroversiell är ingen nyhet. Men i den här boken ges mängder av konkreta exempel på det från hela världen. Många musiker lever farligt i sina tonsatta protester mot rasism, diktatur och militarism. Både lättsamt och allvarligt tar författaren oss med på en musikalisk odyssé bland mer eller mindre kända låtar, alla med politisk udd. Det är lärt, omskakande och – riktigt roligt.

Vid tidens ände. Om stormaktstidens vidunderliga drömvärld och en profet vid dess yttersta rand, Håkan Håkansson, Makadam förlag
En svart och tegelstenstung bok vars innehåll dock är betydligt lättare och mer tillgängligt än det yttre låter antyda. Möt en begåvad mångsysslare, bibliotekarie och kulturman i centrum av ett Sverige som stormakt. En förunderlig och unikt välskriven historia om ett till synes avlägset land, fullt av domedagssekter, ockultism, häxeri, svält och pest. Vid tidens ände möts vidskepelse och lärdom, skönhet och fasansfullt lidande.

Naturlära, Lars Lerin, Albert Bonniers förlag
Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till.

Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter, Anders Rydell, Ordfront förlag
Rafflande thriller med sataniska skildringar av nazisternas osannolikt omfattande konststölder och av de juridiska och moraliska striderna i vår tid om de återfunna verken. Den här gången kommer Sverige inte undan. Gediget historiskt arbete kombineras med skickligt reportage i högt tempo.

Doktor Nasser har ingen bil. Kairo i omvälvningens tid, Tina Thunander, Leopard förlag
En gripande berättelse om den arabiska vårens alla faser. Författaren rör sig bland människor i utkanten av demonstrationerna på Tahrirtorget. Hennes vän och lärare i arabiska, Doktor Nasser, kämpar för att försörja sin familj och öppna en egen mottagning. Hon följer honom i hälarna och tar med oss läsare till de mest skiftande miljöer. Resultatet blir en oavlåtligt fascinerande och inträngande skildring av de egyptiska omvälvningarna, betraktade ur ett vardagsperspektiv.

Erik och Margot. En kärlekshistoria, Per Wästberg, Wahlström & Widstrand
Ingen märkte något – eller? Författarens pappa och idol visade sig ha haft ett hemligt kärleksförhållande under sjutton år med sin svägerska. Avslöjandet ger upphov till en svindlande skön berättelse om femtiotalets Stockholm där författaren tvingas se allt i ny belysning. Etablerade minnen skrivs om och minsta detalj laddas med oväntade betydelser.


No comments:

Post a Comment